בינואר 2025 מתוכננות עליות במחירים ובמיסים בישראל. כיצד אתה צופה שהן ישפיעו על העסקים?
רונן זמיר: אכן, החל מינואר 2025, צפויות עליות בשיעור המע"מ מ-17% ל-18%, בתעריפי החשמל ב-3.8% ובתעריפי המים ב-3.4%.
שינויים אלו יובילו להגדלת עלויות התפעול של העסקים, ישפיעו על תמחור המוצרים והשירותים, ויפחיתו את כוח הקנייה של הצרכנים, מה שעלול לגרום לירידה בביקוש.
האם לדעתך עסקים צריכים להתאים את התקציבים שתוכננו מראש לשנת 2025 בעקבות השינויים הללו?
רונן זמיר: בהחלט. ההתייקרויות הצפויות מחייבות בחינה מחדש של התקציבים והתאמתם למציאות הכלכלית המשתנה. עדכון התקציב יאפשר לעסקים להתמודד עם העלויות הנוספות, לשמור על רווחיות ולתכנן אסטרטגיות תמחור מתאימות.
מהן ההמלצות שלך לעסקים כדי להתמודד עם האתגרים הכלכליים הצפויים?
רונן זמיר: מומלץ לעסקים לבחון מחדש את אסטרטגיות התמחור, לייעל את צריכת האנרגיה והמשאבים, ולהיערך לתקשורת עם הלקוחות כדי להסביר את הסיבות להתייקרויות. צעדים אלו יסייעו להפחית את ההשפעה השלילית של עליות המחירים.
האם לדעתך חברות עשויות לנקוט בצעדים כמו הקפאת משכורות או פיטורין כדי להתמודד עם ההתייקרויות?
רונן זמיר: במגזר הציבורי, הוסכם על הפחתת שכר זמנית בשיעור של 2.29% בין דצמבר 2024 לדצמבר 2025, ובשיעור של 1.2% בשנת 2026, עם ביטול ההפחתה בסוף 2026.
עם זאת, במגזר הפרטי, החלטות לגבי הקפאת משכורות או פיטורין תלויות במדיניות של כל חברה וביכולתה להתמודד עם ההתייקרויות. מומלץ לעסקים לבחון את תקציביהם ולשקול צעדים שיאפשרו להם לשמור על יציבות כלכלית, תוך התחשבות ברווחת העובדים.
כיצד תשפיע העלאת המע"מ על הרשויות המקומיות?
רונן זמיר: העלאת המע"מ מ-17% ל-18% תשפיע על הרשויות המקומיות בכמה היבטים. מחד, ההכנסות ממע"מ מיועדות לתקציב המדינה ולא מועברות ישירות לרשויות המקומיות, ולכן הן לא ייהנו מהכנסות נוספות בעקבות ההעלאה. מאידך, העלאת המע"מ תגדיל את הוצאותיהן, שכן הן ישלמו יותר עבור מוצרים ושירותים הנדרשים לפעילותן.
האם ישנן התייקרויות נוספות שישפיעו על הרשויות המקומיות?
רונן זמיר: כן, בנוסף להעלאת המע"מ, צפויות התייקרויות בתעריפי החשמל והמים, מה שיגדיל את הוצאות התפעול של הרשויות המקומיות. הערכות של מנהלי כספים וגזברים ברשויות המקומיות מצביעות על כך שעליות אלו יגרעו מתקציביהן מיליוני שקלים, ללא מקור הכנסה חלופי שיכסה את ההוצאות.
כיצד עשויות הרשויות להתמודד עם העלייה בהוצאות?
רונן זמיר: הרשויות עשויות לנקוט בכמה צעדים, כגון צמצום הוצאות, העלאת תעריפי הארנונה או שילוב בין השניים. צמצום הוצאות עלול להוביל לירידה ברמת השירותים הניתנים לתושבים, בעוד שהעלאת הארנונה תגדיל את הנטל על התושבים.
האם ישנן השלכות נוספות שציבור התושבים צריך להיות מודע להן?
רונן זמיר: כן, התייקרויות אלו עשויות להשפיע על שירותים נוספים שמספקות הרשויות, כמו צהרונים, פעילויות פנאי ושירותים אחרים. ייתכן שהרשויות ייאלצו להעלות את העלויות עבור שירותים אלו או לצמצם את היקפם, מה שישפיע ישירות על חיי היומיום של התושבים.
כמנכ"ל שותף במנוף שירותים כלכליים, כיצד אתם מסייעים לעסקים להתמודד עם אתגרים כלכליים מסוג זה?
רונן זמיר: כחלק משירותי ניהול כספים ויעוץ כלכלי שאנו מספקים לחברות במיקור חוץ, אנו מספקים שירותים מגוונים שמסייעים לחברות באתגרים הללו, כגון בניית תקציב, בקרה תקציבית, ניהול תזרים מזומנים וניהול תכנית עבודה שנתית. השירותים שלנו מסייעים לעסקים לנהל את ההיבטים הפיננסיים שלהם בצורה מקצועית, להתמודד עם אתגרים כלכליים ולהתמקד בצמיחה ופיתוח.
האם תוכל להרחיב על השירותים שאתם מציעים לרשויות מקומיות וגופים ציבוריים?
רונן זמיר: בהחלט. אנו מתמחים ביעוץ כלכלי לגופים ציבוריים ורשויות מקומיות במגוון נושאים, אנו מספקים שירותים כלכליים לרשויות כולל בדיקות כלכליות לפרויקטי בינוי ותשתיות, בחינות כדאיות, סיוע בהכנת מכרזים וניהול הסכמי גג מול משהב"ט או רמ"י, וניהול מאגרי יועצים עבור הרשות.
ועיקר המומחיות שלנו בגופים ציבוריים ומשרדי ממשלה הינה בתחומים הכלכליים של פרויקטי תשתיות, ניהול התקשרויות (תכנון וביצוע) ויעוץ תעריפי תכנון כולל כתיבת תעריפי תכנון וסיוע במכרזים השונים.
תודה רבה, רונן, על התובנות וההמלצות החשובות.
רונן זמיר: תודה לך. אני מקווה שהמידע יסייע לעסקים ולרשויות להיערך ולהתמודד עם השינויים הצפויים בצורה מיטבית.